Veel gestelde vragen

Serviceproviders             De voordelen van glasvezel                 Het aanmelden

Aanpassingen             Werkzaamheden            Overige vragen

 

Serviceproviders

 

Welke serviceprovider is het goedkoopst?

Dat hangt er vanaf welke diensten je afneemt. Laat je goed inlichten bij de verschillende serviceproviders of ga langs in de glasvezelwinkel bij jou in de buurt. Ook kun je de postcodecheck doen op deze website om de mogelijkheden/glasvezelabonnementen te bekijken.

Ik heb nog nooit gehoord van sommige serviceproviders. Zijn ze wel te vertrouwen?

Elke serviceprovider kan toetreden tot het glasvezelnetwerk van Reggefiber. Het is wel zo dat elke serviceprovider gescreend wordt voordat ze diensten mag gaan leveren over het glasvezelnetwerk.

Elke serviceprovider beschikbaar op het glasvezelnetwerk levert goede en betrouwbare diensten. Omdat het glasvezelnetwerk relatief nieuw is, kan het zijn dat je van sommige providers nog nooit gehoord hebt. Dit maakt ze daarentegen niet onbetrouwbaar. Neem daarom gerust contact met hen op, mocht je meer informatie over hun diensten willen. Wil je liever een persoonlijk en onafhankelijk advies, bezoek dan een glasvezelwinkel bij jou in de buurt.

Welke serviceprovider moet ik kiezen?

Er zijn veel serviceproviders beschikbaar op het glasvezelnetwerk die allen goede en betrouwbare diensten bieden. Dat geeft je veel keuzevrijheid, maar kan ook twijfel met zich mee brengen. Wil je een persoonlijk en onafhankelijk advies welke serviceprovider en abonnement bij jou past, bezoek dan een glasvezelwinkel bij jou in de buurt.

Wat zijn de kosten van een glasvezelabonnement?

De kosten zijn afhankelijk van de serviceprovider en welk glasvezelabonnement je wil gebruiken. Vanwege het grote aanbod in zowel serviceproviders als abonnementen/pakketten kan het lastig zijn om een keuze te maken. Kom bij twijfel naar een glasvezelwinkel bij jou in de buurt voor een persoonlijk en onafhankelijk advies of neem contact op met de desbetreffende serviceprovider.

Bieden alle serviceproviders dezelfde diensten aan?

Alle serviceproviders bieden internet, telefonie en televisie aan. Dit voorzien zij in allemaal verschillende pakketten. Dat geeft je veel keuzevrijheid, maar kan ook twijfel met zich meebrengen. Voor persoonlijk en onafhankelijk advies kan je een glasvezelwinkel bezoeken bij jou in de buurt.

Ik heb een glasvezelabonnement afgesloten bij een van de serviceproviders, maar nu hoor ik niets meer. Gaat het wel goed?

Na het afsluiten van een glasvezelabonnement behoor je een bevestiging te ontvangen van jouw serviceprovider. De voorbereidingen en het aanleggen van het glasvezelnetwerk kost tijd. Hierdoor kan het lijken alsof er niks gebeurt. Via de website kan je de vorderingen in jouw woonplaats volgen. Zoek op postcode of plaats via de postcodecheck of laat je informeren in de glasvezelwinkel bij jou in de buurt.

Waar kan ik folders krijgen over de verschillende serviceproviders?

Folders met informatie over glasvezel en de serviceproviders zijn verkrijgbaar tijdens evenementen zoals openingen van de glasvezelwinkels, informatieavonden en inschrijfdagen. Ook zijn de folders verkrijgbaar in de glasvezelwinkel bij jou in de buurt. Daar kan je ook terecht voor een persoonlijk en onafhankelijk advies.

Welk glasvezelabonnement moet ik kiezen?

Dat is totaal afhankelijk van jouw wensen. Zo zal iemand die bijna geen televisie kijkt geen uitgebreid zenderpakket nemen.

Kan ik ook alleen een tv-abonnement over glasvezel krijgen?

Nee dat kan niet, abonnementen met alleen televisie-diensten zijn echter niet mogelijk bij onze serviceproviders.

De voordelen van glasvezel

Ons streven

Glasvezel zorgt voor vooruitgang, zowel voor nu als voor in de toekomst. Nederland is klaar voor glasvezel, en Reggefiber heeft het streven om dit in iedere gemeente aan te leggen. Maar helaas word het moeilijk om vijf miljoen huishoudens te voorzien. Dit proces loopt niet vanzelf. Met een vaste en succesvolle aanpak kunnen we dit met z’n allen voor elkaar krijgen. Zo’n 1,5 miljoen huizen zijn reeds aangesloten. En dit neemt iedere dag toe. Wil je weten of jouw huis al glasvezel heeft of dat dit in de planning ligt? Kijk dan op knop hierboven of doe de postcodecheck.

Glasvezel tot in je eigen woning

Je krijgt je eigen glasvezelverbinding. Die hoef je met niemand in je omgeving te delen. En dat zul je merken. Up- en downloaden gaat mega snel. Je kunt tegelijkertijd televisie kijken, telefoneren en gamen, zonder dat je snelheid hoeft in te leveren.

Heel erg betrouwbaar

Tegenwoordig doen we steeds meer online, onder andere kopen, werken, gamen. En we brengen van alles in de cloud, daardoor heb je een hoge kwaliteit verbinding nodig. Eentje waar je van op aan kan. Voor nu en later. Glasvezel doet dat voor je. En groeit mee.

Dubbele snelheid

Met glasvezel gaat zowel up- als downloaden net zo snel. Je kunt dus razend snel internetten met de hoogste upload. En dat is van belang, want uploaden wordt met de dag meer populair. We creëren meer fotoboeken, online back-ups en websites. We gaan ook steeds meer vanuit huis werken, bestanden delen, e-mailen en foto’s en video’s versturen.

Grootst mogelijke keuzevrijheid

Het glasvezelnetwerk van Reggefiber is een ‘open netwerk’. Je kan kiezen uit meerdere serviceproviders die diensten leveren als televisie, internet en telefonie. Er zijn verschillende aanbiedingen met aantrekkelijke en lage tarieven. Dus kan je rustig kijken wat en wie het beste bij jou past.

100% Betere toekomst

Door glasvezel te gebruiken kan je de modernste en krachtigste technologie gebruiken. Internet verbeterd de toekomst. Alle apparatuur kan je eraan aansluiten. Elk jaar zal er 60% meer data verstuurd worden, in 2017 waarschijnlijk drie keer zoveel als dat we nu doen. Glasvezel geeft mogelijkheid voor die ontwikkelingen. Met het gebruik van glasvezel groei je met de toekomst mee.

Van plaats naar plaats

Als eerste gaan we kijken wie er glasvezel wil. Want het creëren van dit glasvezelnetwerk is een behoorlijke investering voor Reggefiber. Daarom willen we de garantie dat dit ook echt gebruikt gaat worden. Als op z’n minst 30% van de huishoudens in de gemeente een glasvezelabonnement neemt, word het ook daadwerkelijk aangelegd. Reggefiber legt dit glasvezelnetwerk gratis aan en sluit ook de woningen erop aan. Reggefiber zorgt er daarna ook voor dat het beheerd en onderhouden word.

Wat wordt er bedoeld met 100% glasvezel?

Met 100% glasvezel wordt bedoeld dat de glasvezelkabel tot in je huis ligt. Is dit niet het geval, dan maak je gebruik van kabel of ADSL in plaats van glasvezel.

Wat kan ik met een glasvezelaansluiting?

Veel en zeker voor in de toekomst. Dit houd natuurlijk in internet, tv en bellen waarbij glasvezel ongekende snelheid en betrouwbaarheid geeft. Je bent in één keer gereed voor de toekomst. Door glasvezel ontstaan er nu al allerlei diensten in de omgeving van beveiliging, zorg en entertainment.

Waarom zou ik kiezen voor glasvezel?

Met een glasvezelaansluiting bent je klaar voor wat de toekomst je te bieden heeft. De ontwikkelingen van YouTube, Skype, Facebook, 3D-tv gaan elkaar snel achterna. Met het glasvezelnetwerk kunnen we werkelijk meegroeien in de nieuwe ontwikkelingen van de toekomst. Televisie kijken in haarscherp beeld, maakt niet uit hoe groot je scherm is en interactieve diensten maken televisie kijken gewoon leuker en makkelijker. Met een interatieve box kan je zelf nagaan wat en wanneer je wil kijken. Met uitzending gemist kan je programma's bekijken en direct en makkelijk films huren vanuit je luie stoel. Internetten zal gaan met de snelheid van het licht. Beeldbellen, delen van data, thuiswerken en gamen gaat megasnel. Glasvezel zorgt dat de toekomst sneller dichterbij komt.

Kan ik tegelijkertijd bellen, internetten en tv kijken met een glasvezelaansluiting?

Jazeker dat kan. Juist de bijna onbeperkte capaciteit van glasvezel is hiervoor buitengewoon geschikt.

Welke glasvezeldiensten kan ik in de toekomst verwachten?

Helaas kan niemand kan in de toekomst kijken, maar wat we wel al kunnen zien in landen waar veel glasvezel gebruikt word is onder andere de ontwikkeling van zorg op afstand. Doktersconsulten via een haarscherpe beeldverbinding. Maar ook zeker op het gebied van ontspanning en onderwijs op afstand zijn de mogelijkheden oneindig.

Het aanmelden

Ik ben vergeten mezelf aan te melden, toch wil ik wel een aansluiting. Wat moet ik doen?

Als de werkzaamheden in uw buurt nog niet begonnen zijn, kunt u zich in veel gevallen nog gratis opgeven. Het is raadzaam voor de zekerheid nog even contact op te nemen bij een glasvezelwinkel bij je in de buurt, deze kan u verder informeren hoe u zich kunt opgeven. Let op: als de aanleg van het glasvezelnetwerk via een bewonersinitiatief of vraagbundeling is voort gekomen, dien je je te houden aan de afspraken die er met betrekking tot de afname van diensten gemaakt zijn.

Als ik toestemming geef voor deze werkzaamheden, ben ik dan verplicht deze af te nemen?

Nee dat hoeft niet. Je bepaald zelf of je echt gebruik wil maken van de glasvezelaansluiting in jouw huis. Het is wel dat de voordelen van glasvezel je alleen kan verwezenlijken met een glasvezelabonnement. Via de postcodecheck kan je de verschillende aanbiedingen vergelijken van de serviceproviders bij jou in de buurt.
Let op; als de aanleg van het glasvezelnetwerk via een eigen bewonersinitiatief of vraagbundeling is voort gekomen, dien je je te houden aan de afspraken die er met betrekking tot de afname van diensten gemaakt zijn.
 

Waarom moet ik me aanmelden?

Zonder uw aanmelding kunnen wij simpelweg geen toestemming krijgen voor het aanleggen van het glasvezelnetwerk. Als u zich aanmeldt, betekend dit dat u akkoord gaat met de werkzaamheden die wij daarvoor moeten verrichten.

Ik heb mij via het internet aangemeld voor een glasvezelabonnement wat nu?

Je zal eerdaags een bevestiging ontvangen van de serviceprovider. Zij zullen contact met je opnemen om een afspraak te maken. Bij de serviceprovider kan je ook terecht voor vragen over je glasvezelabonnement.

Hoe kan ik me aanmelden?

In de winkel kan je je aanmelden bij één van de serviceproviders, of je kan ook online jezelf aanmelden via Postcode check. In de bouwfase van de glasvezelaansluiting in het gebied vervalt de verplichting tot afname van een glasvezelabonnement en kan iedereen in het aansluitgebied een compleet gratis glasvezelaansluiting in hun woning krijgen. Hierover word meer informatie verstrekt in het begin van de bouwfase van het glasvezelnetwerk.

Aanpassingen

Wat moet ik aan apparatuur aanschaffen om glasvezel te kunnen gebruiken?

Over het algemeen hoef je geen nieuwe apparatuur aan te schaffen. Je kunt je huidige TV en telefoon (m.u.v. pulstelefoons) gewoon blijven gebruiken. Als je optimaal gebruik wil maken van de internetsnelheid via glasvezel dan is het raadzaam om de systeemeisen van je router en PC te checken. Mocht je gebruik maken van verouderde netwerkkaarten en routers dan kan het zijn dat ze de hoge snelheden van het glasvezel niet kunnen verwerken. Wij raden je dan ook aan om bij aanschaf van nieuwe netwerk apparatuur (router/switch/netwerkkaart) te controleren dat je N-apparatuur aanschaft. Met apparatuur gekenmerkt door “N” kunnen hoge snelheden gehaald worden (controleer wel dat de snelheid van de gekozen apparatuur gelijk of hoger is dan de gekozen internetsnelheid die je bij de serviceprovider afneemt).
Voor digitale tv is wel een decoder nodig, maar een standaard HD-decoder wordt meestal (afhankelijk van het gekozen pakket) kosteloos meegeleverd door de serviceprovider. De digitale TV-ontvanger kun je met een SCART of HDMI kabel met je tv verbinden.

Moet ik iets aanpassen aan mijn computer, telefoon en/of tv als ik een glasvezelaansluiting neem?

Bestaande tv-, telefoon- en/of internetkabels kan je makkelijk aansluiten op de glasvezelmodem (en afhankelijk van de gekozen abonnement/pakket op de (draadloze) router).
Als de gekozen provider Analoge TV verbinding ondersteund, kan je gebruik maken van de bestaande (COAX) bekabeling.
Voor digitale tv heb je wel een nieuwe kabel(ethernet) nodig. Deze wordt vanzelfsprekend kosteloos meegeleverd bij de decoder. De digitale Tv-ontvanger kan je met een SCART of HDMI kabel met jouw tv verbinden.

Moet ik in huis nu kabels vervangen door glasvezelkabels?

Nee dat hoeft niet, de huidige kabels kunnen gewoon blijven liggen. Alleen als je kiest voor digitale televisie heb je een zogeheten UTP-kabel nodig. Deze wordt vaak bijgeleverd door de serviceprovider.

Waarom steekt er een oranje kabel uit de grond bij de voorgevel van mijn woning?

Eerst monteren wij de glasvezelkabel vanaf de straat naar de voorgevel van je huis. De werkelijke huisaansluiting vind plaats op een later moment. Daardoor blijft er een klein stukje kabel boven de grond uitsteken. Zo kan de monteur die de glasvezelkabel in jouw huis aansluit deze makkelijk terug vinden.

Wordt het glasvezelmodem ook geplaatst als ik geen abonnement neem?

Mocht er in jouw woonplaats eerst een inventarisatie (vraagbundeling) of bewonersinitatief is plaats hebben gevonden, kan je alleen een glasvezelaansluiting nemen als je een abonnement op glasvezel afsluit bij een van de serviceproviders. Doe de postcodecheck om het aanbod van de serviceproviders te bekijken in jouw woonplaats.
In andere plaatsen betreft: als je toestemming hebt gegeven voor het plaatsen van het glasvezelmodem zal dit gratis worden aangelegd. Mocht je later alsnog een glasvezelabonnement willen, dan bent je in ieder geval klaar voor de toekomst.

Kan ik mijn huidige tv, computer en telefoon gewoon blijven gebruiken als ik besluit om glasvezelaansluiting te nemen?

Jazeker. Televisie(s), telefoon(s) en/of computer(s) kunnen eenvoudig aangesloten worden. Voor digitale televisie is wel een decoder nodig, die wordt vaak gratis meegeleverd door de serviceprovider waarbij je het glasvezelabonnement hebt afgesloten. Voor digitale televisie heb je wel een nieuwe (ethernet)kabel nodig. Natuurlijk wordt deze meegestuurd met de decoder. Ook draadloos internet blijft vaak gewoon mogelijk met je bestaande apparatuur. Als je goed gebruik wil maken van de internetsnelheid via glasvezel dan is het verstandig om de systeemeisen van je router en pc te inspecteren. Als je namelijk gebruik maakt van verouderde netwerkkaarten en routers, kan het zijn dat dit de hoge snelheid van het glasvezel niet kan verwerken. Hoe dit precies zit, kan je altijd navragen bij jouw serviceprovider. Ook kan je terecht bij de glasvezelwinkel in je omgeving voor alle vragen over je apparatuur.

Werkzaamheden

Kan ik met de monteur ook een andere plaats aanwijzen voor de modem?

Jazeler, je kunt samen met de monteur bepalen waar het glasvezelmodem wordt geplaatst. Over het algemeen is dit in de meterkast. Wanneer je een modem of aansluiting hebt in de woonkamer, dan kan dat ook. Samen kijk je naar de beste oplossing en dan wordt daar een notitie van gemaakt.

Ik woon in een appartement, hoe word ik aangesloten?

Bij een zogenaamde gestapelde woning zoals bij een appartement wordt er eerst contact gezocht met de eigenaar of VvE van het complex. In onderling overleg wordt daarna bepaald hoe de kabels worden aangelegd. Meestal gebeurt dit via de meterkast. De glasvezelkabel wordt dan via de onderliggende meterkasten van je onderburen doorgetrokken. Stel dat je onderburen geen aansluiting willen, dan is hun medewerking toch noodzakelijk om jou te kunnen aansluiten.

Welke werkzaamheden voert een schouwer uit?

Schouwen is het kijken naar de meest passende plaats om de glasvezelkabel in je huis naar binnen te brengen en te bepalen waar het glasvezelmodem komt. Over het algemeen is dit in de meterkast. As je huidige kabel en telefoonaansluiting ergens anders in de woning binnen komen, dan is het goed mogelijk dat op dit punt het glasvezelmodem wordt geplaatst. We kijken naar de beste oplossing en hier wordt een document van opgemaakt.

Waar komt de glasvezelkabel mijn huis binnen?

De monteur begint met het opgraven van de glasvezelkabel bij de gevel. Vanuit de kruipruimte of kelder wordt de glasvezelkabel naar binnen getrokken. Daarna wordt deze in een glasvezelmodem aangebracht. Nadat de apparatuur is gecontroleerd worden huis en tuin weer netjes achtergelaten. De doorvoer van buiten naar binnen word waterdicht afgewerkt.

Ik heb een glasvezelabonnement afgesloten, maar wanneer wordt mijn deze geactiveerd?

Het glasvezelnetwerk wordt aangesloten in stappen.  

  1. Het glasvezelnetwerk wordt aangelegd in de straat.
  2. Glasvezel wordt onder de grond naar je huis geboord en gelast aan de glasvezel in je straat.
  3. Als er een afspraak met je is gemaakt, komt de monteur langs die de glasvezel in jouw huis naar binnen aanlegt en de glasvezelmodem plaatst.
  4. Technisch is de aansluiting nu klaar. Als je een glasvezelabonnement hebt afgesloten, dan kan de serviceprovider de glasvezelaansluiting activeren.

Is het glasvezelmodem wel geplaatst, maar je verbinding nog niet geactiveerd, neem dan contact op met je serviceprovider.

Overige vragen

Er gaat iets mis met het online invullen van de aansluitkaart. Wat moet ik doen?

Neem contact op met de glasvezelwinkel bij jouw in de omgeving. Zij kunnen je hiermee verder helpen.

Ik woon in een flat. Kan ik me dan aanmelden?

Jazeker, daarvoor heb je wel medewerking nodig van je onderburen. Bij een zogenaamde gestapelde woning zoals een appartement wordt er eerst contact opgenomen met de eigenaar of VvE van het complex. In een onderling overleg wordt daarna bepaald hoe de kabels aangelegd worden. In de meeste gevallen gaat dit via de meterkast. De glasvezelkabel wordt dan via de meterkasten van de onderburen doorgetrokken.

Ik woon in op een flat en mijn onderbuurman wil geen niet meewerken, wat moet ik doen?

Zonder uw aanmelding kunnen wij simpelweg geen toestemming krijgen voor het aanleggen van het glasvezelnetwerk. Als u zich aanmeldt, betekend dit dat u akkoord gaat met de werkzaamheden die wij daarvoor moeten verrichten.

Ik heb bij mijn huidige provider een set-top box aangeschaft voor digitale televisie. Kan ik deze ook gebruiken voor mijn nieuwe glasvezelverbinding?

Op het glasvezelnetwerk doen serviceproviders analoge en digitale televisie aanbiedingen. Digitaal TV kijken met apparatuur van de kabelaars (via een set-top-box) is vermoedelijk ook mogelijk op glasvezel. Daarentegen is dit per serviceprovider/gebied verschillend. Het is daarom handig te informeren bij jouw serviceprovider of in de dichtstbijzijnde glasvezelwinkel naar de mogelijkheden.

Wat is het voordeel van lokale tv?

Lokale tv blijkt van goede invloedvte zijn voor de onderlinge verbondenheid en betrokkenheid in de gemeenschap. De mogelijkheden van glasvezel kunnen een aanzienlijk sterk sociaal netwerk binnen de gemeenschap stimuleren. Zoals bijvoorbeeld het bekijken van je kerkdienst of de wedstrijd van jouw sportclub vanuit je eigen woning. Of kan je via de tv op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen in jouw wijk.

Wat zijn de voordelen van een ongekende bandbreedte?

Nieuwe toepassingen eisen meestal meer capaciteit dan de huidige netwerken aan kunnen. Door glasvezel heb je geen beperkingen voor diensten, zoals bijvoorbeeld 3D- tv. Glasvezel heeft een ontzettend grote capaciteit en kan dus heel veel verwerken.

Wat is het verschil tussen glasvezel en kabel/ADSL?

Bij netwerken zoals coax en ADSL is het laatste stuk kabel vanaf de wijkcentrale naar je huis niet van glasvezel. Om echt van glasvezel te kunnen genieten, moet echt het héle netwerk wat je hebt aangesloten zitten op glasvezel, geheel tot in je huis. Alleen op deze manier kan je volop gebruik maken van de snelheid, stabiliteit en betrouwbaarheid van glasvezel.

228 reacties

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Back to top