nederland grootste in fiber

Het Twentse bedrijf Trent Holding weet met zijn privénetwerken voor fiber  hard te groeien. Deze onderneming is een van de bedrijven in de Gazellen lijst van 2013. Ondernemend  Nederland doet het goed in de internationaal snel groeiende sector van internetcommunicatie. Het had en heeft nog steeds een voorsprong in glasvezel, meent Wald Been van glasvezelbedrijf Trent Holding in Enschede. ‘Nederland is de grootste op dit moment, denk ik.’ De honger naar bandbreedte is onstilbaar.

 

Eigen verbinding
Wat bij Trent anders is is dat iedere klant zijn eigen fiber verbinding krijgt. Bij grotere concurrenten zoals Ziggo en UPC moeten bedrijven een verbinding delen. Trent onderscheid zich hierin en levert een privé-snelweg voor organisaties die baas over hun eigen ICT infrastructuur zijn en zich uitval niet kunnen veroorloven.

Snelweg
Dat zijn onder andere ziekenhuizen, scholen en grote zakelijke dienstverleners als accountants en advocaten. Grote organisaties met verscheidene vestigingen en hoge datastromen. ‘Die willen geen rijbaan maar een hele snelweg’, zegt Been. ‘Hierdoor kan er alleen een storing ontstaan als ergens verkeerd gegraven is en de kabel kapot gaat.’

Storingen
Volgens Been is het risico op storingen  bij andere glasvezelbedrijven groter omdat de apparatuur die de datacapaciteit onder klanten splitst, storingsgevoelig is. ‘Als er bij onze klanten iets mis is weten zij binnen een uur wat het probleem is. We hebben ook klanten, zoals ziekenhuizen, met een dubbele verbinding waardoor uitval bijna onmogelijk is.’

Vastgoed
De prijs van zo’n privé-snelweg concurreert volgens Been met 100 mbit fiberverbinding. Dat lukt doordat  als Trent voor een klant gaat graven dit ook probeert om meteen  voor andere klanten glasvezel aan te leggen. ‘feitelijk hebben we een vastgoedmodel: we verhuren alleen meters in plaats van vierkante meters.’

Verglazen
De glasvezelmarkt zal voorlopig nog wel even doorgroeien als er geen gekke dingen gebeuren. ‘De hele wereld moet verglaasd worden’, zegt Been. Hij heeft concurrenten  zoals KPN en Ziggo. Maar als ergens eenmaal een netwerk ligt  zoals bij Trent in noord Nederland , is het voor concurrenten niet meer zo interessant om daar ook fiber aan te leggen.

Drempels
Wat ze beter kunnen doen is een stukje van dat netwerk huren. Overigens is de toetredingsdrempel voor nieuwkomers vrij hoog. Zakelijke klanten sluiten meestal 3-tot 5-jarige contracten af en voor één klant loont de aanleg feitelijk niet. KPN laat het helemaal uit zijn hoofd omdat het anders ook anderen moet toelaten op zijn eigen netwerk.

Investeerders
In zo’n markt is het niet zo raar dat investeerders vaak aankloppen. De markt consolideert snel. UPC en Ziggo komen ooit bij elkaar, KPN is een prooi en Eurofiber is al in bezit van een Engelse investeringsmaatschappij  vertelt Been.

461 reacties

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Back to top