Glasvezel in de media

Kabelnoord 13.000e adres glasvezel

Het kabelbedrijf Kabelnoord heeft in Noord Friesland haar klanten van glasvezel voorzien. Ze gaat nu het 13.000e adres aansluiten op het glasvezelnetwerk. Dit aantal is een prachtig resultaat en daar staat men dan ook graag even bij stil! Vanaf nu verruilt Kabelnoord haar coaxnetwerk langzaamaan voor een glasvezelnetwerk. In het jaar 2014 is het project met de aanleg van glasvezel in delen van Dokkum en in Kollum van start gegaan. In 2015 is er een begin gemaakt met de aanleg van glasvezel op het eiland Schiermonnikoog. Dit is het eerste Waddeneiland van Nederland dat is voorzien van een glasvezelnetwerk. Nu zijn Ameland, Feanwalden, Ternaard en de binnenstad van Dokkum ook al gevolgd.

13.000e aansluiting glasvezel
De 13.000e aansluiting van glasvezel is nu gerealiseerd. In de eerste fase, die rond medio 2016 afgerond zal worden, zullen 16.740 adressen een glasvezelaansluiting krijgen. Rond het jaar 2020 moeten dat er ongeveer 28.000 zijn. Hiermee overstijgt het aantal glasvezelaansluitingen het huidige aantal kabelaansluitingen van Kabelnoord. Wat uiteraard goed nieuws te noemen is! De directeur Niek Geelhoed van Kabelnoord zegt, dat de behoefte aan glasvezel in de regio Noordoost Friesland groot is en zegt daarover: “Bij ons heeft 80 procent van de mensen met een aansluiting ook een abonnement. Dat is het dubbele van het landelijk gemiddelde.”

Lees meer...

Glasvezelcoöperatie inschrijftermijn Bergen Breedband is verlengd

De aanmeldperiode voor haar glasvezelpilot van Bergen Breedband in Egmond aan den Hoef is verlengd. De coöperatie Bergen Breedband liet vorige maand weten bij wijze van pilot in het Noord-Hollandse dorp Egmond aan den Hoef glasvezel aan te willen leggen.

Om ervoor te zorgen dat de aanleg van glasvezel rendabel wordt, moet 45% van de huishoudens in Egmond aan den Hoef eerst een abonnement afsluiten bij één van de providers Plinq of TriNed. Op 17 april 2016 was de oorspronkelijke inschrijftermijn afgelopen. Toen heeft de coöperatie aangegeven meer tijd nodig te hebben en daarom is de termijn verlengd. Het aantal staat nu op 35%. 45% moet haalbaar zijn. Men is optimistisch dat het gaat lukken in de verlenging.

Lees meer...

Assen en glasvezel voor ondernemers


Parkmanagement Assen wil glasvezel voor alle bedrijven op het bedrijventerrein in Assen. De voorzitter Gerard Kremer van MKB Noord zegt daarover het volgende: "Het is belangrijk voor de bedrijven en de uitstraling van Assen dat alle bedrijven de beschikking hebben over glasvezel tegen een betaalbare prijs, in een open structuur". De open structuur zou zorgen voor de mogelijkheid dat bedrijven zelf kiezen welke provider ze willen. "Bedrijven kunnen zelf bepalen welke diensten ze willen. Ze kunnen dus op zoek gaan naar de goedkoopste aanbieder van de specifieke diensten die zij als bedrijf nodig hebben."

Bedrijven melden zich aan.
Het kan niet zomaar gerealiseerd worden, eerst moeten bedrijven zich aanmelden om mee te doen aan het project. "De ondernemers zijn aan zet. Het komt er alleen maar als er genoeg ondernemers zijn die meedoen. En soms moet je die ondernemers even een schopje onder de bips geven", aldus Kremer. In totaal moet 20% van de 820 bedrijven ja zeggen tegen het project. "Ik ga er vanuit dat ondernemers deze mogelijkheid met twee handen aanpakken."

Lees meer...

CIF gaat investeren in verglazing Brabants buitengebied

De Rabobank heeft de keuze gemaakt om te gaan investeren in glasvezel voor de buitengebieden van Noord-Brabant. Het investeringsfonds van Rabobank, waarbij onder andere geld van de pensioenfondsen ABP, het Pensioenfonds Vervoer en PGGM is belegd, zal gaan investeren in de aanleg van glasvezel in de Noord-Brabantse buitengebieden. Ze zien geld in de verglazing en ze dragen op deze manier miljoenen bij aan een grootschalig glasvezelproject van de Maatschappij voor Breedband in Brabant (Mabib). Mabib wil in het buitengebied 35.000 adressen aansluiten op glasvezel. Daarbij heeft de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) Mabib eerder al een lening van 35 miljoen euro verstrekt. Er is voor het totale project echter ongeveer 140 miljoen euro nodig.

Lees meer...

SKV verhoogt internetsnelheid naar 600 Mb

De internetprovider SKV komt uit Veendam en verhoogt de maximale internetsnelheid voor glasvezelabonnees naar 600 Mb. Daarbij bieden ze naar eigen zeggen de hoogste internetsnelheid in de gemeente Veendam. Iedere glasvezelklant kan zijn abonnement upgraden naar de nieuwe maximumsnelheid.

Alle abonnees met een alles-in-1 extra pakket betalen 73,25 euro voor de snelheid van 600 Mb. Goed om te weten is dat een internetpakket met RTV 60,75 euro kost. Let op, want de hogere snelheid is alleen beschikbaar voor klanten die een glasvezelaansluiting hebben.

Alle klanten met een coaxkabel moeten toch nog even geduld hebben. Men hoopt volgend jaar al haar abonnees aangesloten te hebben op glasvezel.

Lees meer...

Glasvezelnetwerk Eurofiber voor gemeenten

Het is zover, de Zuid-Hollandse gemeenten Brielle, Nissewaard en Westvoorne zullen worden aangesloten op het glasvezelnetwerk van  Eurofiber. Er worden in de gemeente directe dedicated verbindingen gelegd voor Shared Service Center Syntrophos met het landelijke Eurofiber glasvezelnetwerk. Hierdoor zullen de drie stadhuizen, twintig nevenlocaties en twee datacenters met elkaar zijn verbonden. Vervolgens zal de glasvezelring de basis vormen voor alle gemeentelijke toepassingen Daarbij komt nog dat het bedrijfsleven op het eiland Voorne-Putten de gelegenheid krijgt om aan te sluiten op het landelijke glasvezelnetwerk van Eurofiber.

De wethouder van de gemeente Nissewaard en de voorzitter van het bestuur van Syntrophos Dirk van der Schaaf zegt daarover het volgende: “Er zitten allerlei ondernemingen op het eiland, van recreatie- en transportbedrijven tot agrarische industrie. Ook onderwijs- en zorginstellingen kunnen van het netwerk gebruik maken. De glasvezelring loopt over het hele eiland en stelt alle organisaties in staat om eenvoudig de connectie te maken. Deze digitale ontsluiting zal de economie op Voorne-Putten een flinke boost geven.”

Lees meer...

Overeenkomst FiberFlevo en gemeenten Noordoostpolder en Urk

In het buitengebied van de gemeenten Noordoosterpolder en Urk gaat FiberFlevo glasvezel aanleggen. Er is door de gemeente voor dit bedrijf uit Emmeloord gekozen, omdat ze aan de meeste voorwaarden van de gemeenten voldoen. De komende weken worden de inwoners en ondernemers geïnformeerd over glasvezel en wat de plannen zijn van het bedrijf.

Iedereen die interesse heeft kan zich tot 16 mei 2016 aanmelden bij FiberFlevo. Vanaf deze datum loopt de vraagbundeling af en wordt duidelijk of er ook echt glasvezel wordt aangelegd. Daarbij moet minimaal 60% van de huishoudens en bedrijven in het buitengebied van Noordoostpolder en Urk een contract bij FiberFlevo afsluiten om het project door te kunnen laten gaan.

Lees meer...

Pilot met glasvezel Bergen Breedband in Egmond aan den Hoef

Op dit moment heeft Bergen Breedband gekozen om de aanleg van een glasvezelnetwerk zelf in de hand te nemen. Als er voldoende animo is in het Noord-Hollandse dorp Egmond aan den Hoef kan snel een start worden gemaakt met een pilot. Lokaal initiatief Bergen Breedband ziet momenteel een glasvezelnetwerk als een essentiële infrastructuur, die voor iedereen beschikbaar moet zijn.

De coöperatie ziet echter dat de grotere telecombedrijven vooral glasvezel aan willen leggen op plaatsen waar de huizen dicht bij elkaar staan. Daarom is de aanleg van glasvezel in de dorpen en polders van de gemeente Bergen erg duur, de reden dat zij graag alles zelf in de hand nemen. De laatste tijd heeft de coöperatie de belangstelling voor glasvezel geïnventariseerd. Zij is tot de conclusie gekomen dat de meeste interesse vanuit Egmond aan den Hoef kwam. Een reden dat zij dus graag wil starten.

Glasvezelnetwerk rendabel maken
Om een glasvezelnetwerk rendabel te maken zal in totaal 45% van de adressen in Egmond aan den Hoef voor 17 april a.s. een glasvezelabonnement af moeten sluiten bij Plinq of TriNed. De bewoners die voor die datum een abonnement nemen, zullen dan geen extra aansluitkosten betalen. Al in februari was ongeveer de helft van de benodigde 45% behaald. Nu is Bergen Breedband een brede campagne gestart om voldoende inschrijvingen te verzamelen.

Lees meer...

Zaanddörpen op koers voor glasvezel

De Drentse dorpen Pesse, Stuifzand en Fluitenberg krijgen steeds meer duidelijkheid over glasvezel. De initiatiefgroep Zaanddörpen op Glasvezel (ZDOG) is inmiddels met twee partijen in overleg gegaan over de mogelijke aanleg van een glasvezelnetwerk in deze dorpen. Sinds het voorjaar van 2015 is de groep handtekeningen van inwoners gaan verzamelen.

Vanaf 1 juli in 2015 had 60% van de bewoners van het gebied bij de werkgroep aangegeven dat ze geïnteresseerd zijn in een glasvezelaansluiting. Intussen zijn er weer nieuwe ontwikkelingen en heeft de werkgroep contact gelegd met CIF (fonds dat gaat investeren in glasvezelnetwerken in zogenaamde onrendabele gebieden). Momenteel ziet ZDOG de samenwerking met CIF als een serieuze mogelijkheid om het doel, glasvezel in Pesse, Fluitenberg en Stuifzand, te realiseren. Dit is voor beide partijen dan ook interessant.

Intensieve samenwerking
De afgelopen week heeft de Hoogeveensche Courant gemeld dat ook een intensieve samenwerking met Glasvezel De Wolden tot de opties behoort. In januari heeft Glasvezel de Wolden een investeringsovereenkomst gesloten met netwerkbeheerder Rendo waarmee glasvezel in De Wolden en omgeving in een vergevorderd stadium is gekomen. Er is de laatste maanden veel overlegd tussen de gemeente Hoogeveen, CIF en de werkgroep. Hoe het allemaal verder gaat en wanneer welke stappen gezet worden, moet nog besproken worden.

Lees meer...

Genoeg belangstelling glasvezel buitengebied Rijssen-Holten

Glasvezel komt voor de bewoners van het buitengebied van Rijssen-Holten steeds dichterbij. In totaal heeft nu 65% van de huishoudens zich aangemeld voor een glasvezelaansluiting en dat wil zeggen dat de drempel van 60% is gepasseerd. Eigenlijk konden de bewoners van het buitengebied van de gemeente Rijssen-Holten zich tot 31 december 2015 aanmelden voor een glasvezelaansluiting.

Maar in januari werd het aantal niet behaald. De datum om zich aan te melden werd verlengd tot eind februari 2016. Inmiddels is het aantal dus wel bereikt! Omdat er nu genoeg belangstelling is, kan de gemeente met provinciale subsidie het glasvezelproject verder uitvoeren. Daarbij zal nog gezocht worden naar een partij, die het glasvezelnetwerk kan gaan exploiteren. Wanneer er aan alle randvoorwaarden is voldaan, zal er gestart worden met de aanleg.

Lees meer...
Abonneren op deze RSS feed
Back to top